Verwarmingsketels: prijzen, types en onderhoud

Verwarmingsketels zijn essentieel in je woning, vooral tijdens de koude wintermaanden. De juiste verwarmingsketel kiezen kan een complexe beslissing zijn. Verschillende factoren zoals prijzen, types en onderhoud spelen een grote rol in je beslissing. Ontdek daarom alles wat je moet weten over verwarmingsketels in dit artikel.

Verwarmingsketel: prijs per soort

De prijs zal een cruciale factor zijn in je beslissing. In onderstaande tabel ontdek je de richtprijzen van de verschillende soorten verwarmingsketels

Soort verwarmingsketelPrijs (incl. btw, excl. installatie)
CondensatieketelTussen de 2.500 en 5.000 euro
Hybride cv-ketelTussen de 4.000 en 10.000 euro
HoogrendementsketelTussen de 1.500 en 2.500 euro
BiomassaketelTussen de 5.000 en 20.000 euro
WarmtepompTussen de 7.500 en 25.000 euro
ZonneboilerTussen de 4.000 en 6.000 euro 

Opgelet: ook de installatie van je gloednieuwe ketel brengt kosten met zich mee. Zo betaal je gemiddeld tussen de 500 en 1.000 euro aan installatiekosten. Deze kosten kunnen ook afhangen van het type verwarmingsketel dat jij kiest. Heb je liever inzicht in exacte prijzen specifiek voor jouw situatie? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan.

Een vakman installeert het verwarmingssysteem.

Premie verwarmingsketel

Het aankopen van een nieuwe verwarmingsketel kan een dure kost zijn. Gelukkig kan je de kosten drukken met enkele premies:

  • Renovatiepremie van WonenVlaanderen: of je in aanmerking komt voor deze premie hangt af van je inkomenssituatie en het bouwjaar van je woning.
  • Financiële ondersteuning voor de installatie van warmtekrachtkoppelingen (WKK’s): de overheid verleent deze premie in de vorm van warmte-krachtcertificaten. De warmtepomp wordt sterk aangeraden als je kans wilt maken op deze premie.
  • Totaalrenovatiebonus: laat je drie energiebesparende maatregelen aan je woning uitvoeren en kies je voor een schone manier van warmtevoorziening? Dan kom je wellicht in aanmerking voor deze premie.

Opgelet: aan elke premie zijn er enkele voorwaarden verbonden. Wil je meer weten? Vraag dan raad aan een vakman.

Vergelijk prijzen van verwarmingsketels
Ontvang informatie over prijzen, terugverdientijd, premies en vraag vrijblijvend offertes aan.
arrow Vergelijk eenvoudig offertes

Verwarmingsketel installeren of vervangen?

De verwarmingsinstallatie vormt een belangrijk onderdeel van je woning. Niet enkel om je huis te verwarmen, maar ook voor warm water in ruimtes zoals de badkamer en de keuken. 

Wil je je oude verwarmingsketel vervangen of een nieuwe in een nieuwbouw plaatsen? Er bestaan tal van verschillende opties. De juiste keuze maken is vaak een lastige opgave. 

Een eerste belangrijke keuze die je moet maken, is voor welke energiebron je gaat kiezen. De populairste opties zijn aardgas, mazout of vormen van groene energie.

Welk verwarmingssysteem kiezen?

Wanneer je overweegt om een nieuwe verwarmingsketel aan te kopen voor je woning, is het belangrijk om belangrijke keuzes te maken. Deze keuzes kunnen afhangen van enkele factoren zoals je type woning en de energiebron waarvoor jij kan kiezen.

1

Nieuwbouw versus renovatie

Ga je binnenkort in een nieuwbouwwoning wonen? Dan zijn de mogelijkheden voor verwarmingssystemen vaak groter dan wanneer je een nieuw systeem in een bestaande woning wilt installeren. Bij bestaande woningen krijg je te maken met bestaande leidingen, radiatoren en verwarming.

Toch biedt een bestaande woning nog enkele mogelijkheden voor vernieuwing. Je kunt bijvoorbeeld een gasboiler vervangen door een mazoutketel of een hybride warmtepomp. Dit kan leiden tot een groot verschil op je energiefactuur, namelijk lagere energiekosten.

In een nieuwbouw zijn de opties vaak gemakkelijker. Je kunt bijvoorbeeld warmtepompsystemen combineren met een energieboiler en zonnepanelen, zodat je voor 100% groene energie zorgt.

2

Mazout, aardgas of groene energie?

Er bestaan verschillende brandstoffen om je woning mee te verwarmen. De populairste zijn mazout, aardgas en groene energie. Welke jij precies moet kiezen, hangt af van enkele factoren zoals je energieverbruik en je budget.

Wil je graag kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief? Dan kies je uiteraard beter voor een verwarmingsketel op groene energie. Deze systemen hebben wel een duurder prijskaartje dan een aansluiting op het aardgasnet. Gelukkig kun je met het hoge rendement van deze groene energie de investering snel terugverdienen.

Wanneer verwarmingssysteem vervangen?

Vertoont je ketel tegenwoordig veel slijtage? Dan heb je een probleem. Oude systemen werken vaak veel minder efficiënt, waardoor je energiefactuur fors kan stijgen.

Je vervangt je oude verwarmingsketel het best wanneer die ouder is dan 15 jaar. Na 15 jaar gaat het rendement van je centrale verwarming achteruit en zal die niet meer dezelfde prestaties leveren als in het begin.

Daarom vervang je best je ketel wanneer je meerdere tekenen op slijtage of foutmeldingen zag. Je kan ook je oude ketel vervangen wanneer je een duurzamere vorm van verwarmen wilt laten installeren in je woning. Zo bespaar je op lange termijn heel wat geld.

Een witte warmtepomp is in de tuin geïnstalleerd.

Soorten verwarmingsketels

Een andere belangrijke beslissing die je moet nemen bij het aankopen van een verwarmingsketel, is kiezen voor de soort verwarmingsketel. Er bestaan heel wat verschillende soorten ketels om je woning te verwarmen. De populairste zijn de volgende:

1

Hoogrendementsketel

De naam verklapt het al: een hoogrendementsketel is een ketel met een hoog rendement. Deze ketel maakt warmte door koud retourwater te verwarmen met rookgassen en deze vervolgens af te voeren in een warmtewisselaar. Daardoor kan een deel van de vrijgekomen waterdamp condenseren en zo de warmte overdragen.

2

Condensatieketel

Je kan ook kiezen voor een condensatieketel. Deze ketel haalt eveneens een hoog rendement en creëert zijn warmte door vrijgekomen waterdamp. Vervolgens loopt het warme water naar de radiatoren en waterleidingen van je woning.

Door te kiezen voor deze energiezuinige ketel, kan je fors besparen op je energierekening. Wil je nog meer kosten drukken? Dan kan je in de meeste gevallen profiteren van enkele premies of subsidies van de Vlaamse overheid.

3

Warmtepomp

Ben je fan van een warmtepomp? Dat is de ideale optie wanneer je wilt overstappen op een milieuvriendelijke energiebron. Dit slimme systeem haalt zijn energie uit de omgeving, zoals uit de aarde, lucht of het water.

Let wel op: een warmtepomp laten installeren is een grote investering. Dit komt doordat de meeste systemen moeilijk te installeren zijn. Zo kan het zijn dat er flink wat boringen moeten gebeuren om het toestel te installeren. Gelukkig kan je de investering terugverdienen door het hoge rendement van het toestel.

4

Zonneboiler

Een zonneboiler is ook een milieuvriendelijke energiebron. Het zonneboilersysteem vangt namelijk zonnestralen op met de zonnecollectoren op je dak. Deze worden vervolgens omgezet in warmte. Kies je voor een zonneboiler? Dan kan jij ook in aanmerking komen voor diverse premies en subsidies.

5

Biomassaketel

Ben je fan van een biomassaketel? Deze ketel maakt gebruik van organische brandstoffen zoals hout, pellets of geperste houtsnippers om warmte te genereren. Hoewel de biomassaketel vaak een duur prijskaartje heeft, druk je de kosten door de lage prijs van het hout of de pellets.

Je kunt de biomassaketel makkelijk vergelijken met de traditionele kachels, maar toch hebben ze nog enkele verschillen met elkaar. Een biomassaketel is veel zuiniger, schoner en beter geschikt om meerdere kamers in je huis te verwarmen.

6

Combiketel

Als laatste optie is er ook nog de combiketel. Deze ketel combineert centrale verwarming en een warmwatersysteem in één. Hiermee bespaar je een hoop kosten en ruimte omdat je geen aparte systemen nodig hebt.

Het is wel belangrijk om bij een combiketel een condensafvoer te plaatsen. Er komt namelijk warmte en condens vrij die afgevoerd moet worden wanneer de ketel stookt. De combiketel is relatief goedkoop in aanschaf.

Verwarmingsketel merken

Kiezen voor het juiste merk is ook een cruciale opgave. Er bestaan tal van merken waaruit jij kan kiezen voor de aankoop van je gloednieuwe verwarmingsketel. De populairste merken zijn ATAG, Viessmann, Nefit Bosch, Vaillant, Intergas en Remeha.

Vind een specialist in jouw regio
Laat je adviseren over de beste verwarmingsketel, installatie en prijzen voor jouw woning.

Onderhoud verwarmingsketel

Het is belangrijk om je verwarmingsketel goed te onderhouden. Zo vermijd je problemen en zorg je ervoor dat je ketel langer meegaat.

Wanneer je je ketel niet regelmatig onderhoudt, kan de efficiëntie van het apparaat fors dalen. Dat gaat gepaard met hogere kosten: reparatiekosten en een hogere energierekening.

Daarom laat je je ketel het best om de twee jaar onderhouden door een erkende technicus. Dat kost je gemiddeld tussen de 60 en 100 euro per onderhoud.

Condensatieketel installeren.

Soorten verwarmingstoestellen

Een verwarmingsketel zorgt ervoor dat elke ruimte in je woning verwarmd wordt. Hiervan kun je het hele jaar door genieten, zeker in de koude wintermaanden. Er bestaan heel wat verschillende soorten verwarmingstoestellen waaruit je kunt kiezen.

Deze keuze hangt uiteraard af van enkele factoren, zoals je persoonlijke voorkeuren. Populaire toestellen zijn bijvoorbeeld de klassieke kachel, pelletkachels en thermostaatverwarming.

Kachel: prijs en soorten

Een kachel biedt niet enkel een gezellige sfeer binnenshuis, maar ook voor een verdeelde warmte in een ruimte. Kachels bestaan in verschillende soorten en maten: voor elk wat wils dus. Over het algemeen wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen een houtkachel en een pelletkachel.

Ze gebruiken beide een houtsoort als brandstof, maar ze verschillen sterk in hun rendement. Zo behaalt een kachel op hout slechts een rendement van 70 – 75%, terwijl een pelletkachel vaak een rendement haalt van maar liefst 90% of hoger.

Houtkachel

+
Met een houtkachel in je ruimte creëer je een kalme en authentieke sfeer. Deze kachel is een milieuvriendelijke manier van stoken. Het grote voordeel van de houtkachel is dat je vrijwel elk droge houtsoort kan gebruiken als brandstof.

Je vindt de houtkachels in verschillende designs. Zo kan je een kachel kopen als échte eyecatcher voor je leefruimte, of kan je voor een iets subtieler design kiezen. Deze keuze hangt uiteraard helemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren. 

Pelletkachel

+
Ben je eerder geïnteresseerd in een pelletkachel? Deze kachel gebruikt samengeperste zaagsel korreltjes die afkomstig zijn van afvalhout. Met de pelletkachel behaal je een hoog rendement en ben je op een milieuvriendelijke manier aan het stoken.

De pellets in kwestie zijn vaak zeer goedkoop, waardoor ze zorgen voor een uitstekend rendement. Bovendien vind je de pelletkachel ook in verschillende designs en uitvoeringen. Zo bestaan er tegenwoordig ook pelletkachel die zichzelf volledig automatisch bedienen.

Thermostaatverwarming: prijs en soorten

Wil je het hele jaar door kunnen genieten van aangename temperaturen binnenshuis? Dan is het installeren van een thermostaatverwarming wellicht een goede optie voor jou. Dit handig apparaat staat verbonden met je cv-ketel en kan je eenvoudig bedienen.

Er bestaan verschillende soorten thermostaten:

  • Een kamerthermostaat: met deze thermostaat kan je eenvoudig de temperaturen in je woning aanpassen. Het is eenvoudig in gebruik en kost je gemiddeld tussen de 50 en 100 euro.
  • Een klokthermostaat: deze thermostaat is ideaal wanneer je de temperaturen in je leefruimtes graag laat afhangen door een bepaald tijdstip. Dit is een energiezuinig apparaat, aangezien je zo nooit de thermostaat vergeet uit te zetten. Een klokthermostaat kost je gemiddeld tussen de 50 en 200 euro.
  • Een slimme thermostaat: deze thermostaat kan je snel en overal bedienen met je smartphone. De prijs van een slimme thermostaat ligt wel wat hoger: tussen de 150 en 300 euro.
Een moderne zwarte houtkachel in een witte woonkamer.

Nieuwe verwarmingsketel kopen: offertes vergelijken loont

Ben je helemaal klaar voor een nieuwe verwarmingsketel? Of zit je nog met enkele vragen na het lezen van dit artikel? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met tal van verschillende installateurs uit jouw regio. 

Vervolgens krijg je tot wel vijf offertes opgestuurd. Door deze offertes grondig te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je nieuwe verwarmingsketel. Werk voor je project steeds samen met een expert. Zo vermijd jij onnodige kosten en ontvang jij te allen tijde advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.